KASIH SAYANG DIKONGSI BERSAMA
haaa..tajuk macam gempak..tapi sebenarnya gua nak kongsi resipi pasta ngan lu orang..gua percaya ramai yg suka makan pasta..sebab tu gua nak share..(bile nak start ni??)
Pasta ada bermacam jenis..(ingat dah mula bagi resipi dah)..pelbagai jenis cara masakan boleh dimasak(booo..bila nak start bagi resipi woi??)..ok2..gua bagi skang..
Bahan-bahan:
Ayam (peha dibuang tulang)
Shallot
Garlic
Tumeric (jgn guna serbuk)
Cumin&fennel (jgn guna serbuk)
Cara2:
Blend sume bahan kecuali ayam!!letak gula dan garam secukup rasa..gula biar lebih skit..tapi jgn manis sampai kena potong kaki!!perap kan ayam bersama bahan tadi..agak2 dah 2 jam,bakar ayam tu..masa bakar kita sedia kan pasta nya pulak..
Pasta (kalau boleh guna spinach taglitelle)
Garlic
Shallot
Cream
Egg yolk
Cara2:
Mula2 panas kan minyak,tumis shallot dan garlic..tuangkan cream dan sedikit air..(kuah biar banyak) season kan dgn garam dan chic stock powder..ngam??masuk kan pasta yg dah di blanch..kalau nak letak kacang ijau yg dlm tin pun boleh gak..dah masak,tutup api..masuk kan kuning telur dah kacau kasi sebati..dah siap tuang dalam pinggan..letak ayam yg dah masak kat atas..taraaa..siap
hasil nukilan : gagak di rimba..acah je..
hasil nukilan : joe/kissdachef ( si adik)